Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Εδώ θα βρείτε τις ερωτήσεις που λαμβάνουμε συχνότερα από τους πελάτες μας.


Ποιο είναι κατάλληλο φυτίλι για καλούπια σιλικόνης και ποιο για δοχεία;

Το μέγεθος του φυτιλιού που ταιριάζει στο κερί που θέλουμε να φτιάξουμε εξαρτάται από τη διάμετρο του δοχείου ή το μέγεθος του καλουπιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Ο τύπος του φυτιλιού διαφέρει ανάλογα με το είδος του κεριού μας. Οπότε, για μαλακή σόγια σε δοχείο προτείνουμε το κερωμένο φυτίλι EcoStabilo ή 2 ξύλινα φυτίλια σε μία βάση, ενώ σε καλούπι με σκληρό κερί σόγιας το Βαμβακερό φυτίλι EcoStabilo με το μέτρο, το οποίο δεν είναι κερωμένο. Για μαλακή παραφίνη σε δοχείο ταιριάζει το κερωμένο φυτίλι PGS ή ένα ξύλινο φυτίλι, ενώ στα καλούπια με σκληρή παραφίνη χρησιμοποιούμε το φυτίλι PGS με το μέτρο.

Μπορείτε να ανατρέξετε στον οδηγό φυτιλιών στην σελίδα κάθε φυτιλιού για να ταιριάξετε την διάμετρο το δοχείου ή του καλουπιού σας.


Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να προσθέσω το άρωμα στο κερί μου;

Προτείνουμε η θερμοκρασία στην οποία προσθέτουμε το άρωμα να είναι 5 βαθμούς πάνω από την θερμοκρασία χύτευσης. 


Γιατί δημιουργήθηκαν ρωγμές / ραγάδες στο κερί μου;

Ρωγμές συνήθως δημιουργούνται από υψηλή θερμοκρασία χύτευσης. Δοκιμάστε να μειώσετε την θερμοκρασία χύτευσης κατά 5 βαθμούς μέχρι να βρείτε το σωστό σημείο γεμίσματος.


Γιατί το κερί μου κάνει άσπρες κηλίδες / φυσαλίδες;

Άσπρες κηλίδες δημιουργούνται συνήθως στα φυτικά κεριά. Αυτό σημαίνει ότι το κερί σας θέλει υψηλότερή θερμοκρασία χύτευσης. Αυξήστε την θερμοκρασία χύτευσης του κεριού κατά 5 βαθμούς. Αν πρόκειται για κερί σε καλούπι προτείνουμε να ζεσταίνετε το καλούπι σας με ένα θερμοπίστολο ή έστω με ένα πιστολάκι μαλλιών πριν το γεμίσετε με λειωμένο κερί.


Γιατί το κερί μου σπάει όταν το βγάζω από το καλούπι;

Τα φυτικά κεριά με την τοποθέτηση τους σε καλούπι ξεκινάνε μία χημική διεργασία την οποία την ονομάζουμε κρυστάλλωση (crystallization period) η οποία διαρκεί τουλάχιστον 24 ώρες. Η διαδικασία αυτή σκληραίνει το κερί μας αρκετά. Προτείνουμε λοιπόν το ξεκαλούπωμα να γίνεται όσο ποιο κοντά στην παρέλευση του 24ωρου.  Το ίδιο ισχύει και στα μαλακά κεριά πρέπει να περιμένουμε 24 ώρες τουλάχιστον πριν κάψουμε ένα κερί. Τέλος θα μπορούσαμε να σκληρύνουμε περισσότερο το κερί μας προσθέτοντας κερί από ελαιοκράμβη, φυτική στεατίνη, μελισσοκέρι ή σκληρή παραφίνη.


Γιατί δημιουργήθηκε βαθούλωμα / λακκούβα στο κερί μου;

Διάφοροι λόγοι που θα μπορούσε να συμβεί αυτό:

Καθίζηση γύρω από το φυτίλι. Υψηλή θερμοκρασία χύτευσης.

Αέρας στο κερί. Μην ανακατεύετε το κερί για να επισπεύσετε το λιώσιμό του.

Κρύος πάγκος. Μεταφορά θερμοκρασίας από το κερί που κρυώνει πάνω σε πάγκο (ειδικά μάρμαρο) . Κρυώστε τα κεριά σας τοποθετώντας τα πάνω σε μια σχάρα φούρνου για να μειώσετε την διαρροή θερμοκρασίας από την επιφάνεια στο κερί.


Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αρωματικά έλαια που βάζουμε στα κεριά και στα reed diffuser;

Όλα τα αρωματικά έλαια που θα βρείτε στο κατάστημά μας κατασκευάζονται από την LUZI, και τηρούν τις προδιαγραφές της Ε.Ε. Είναι πλήρως κατάλληλα για χρήση και στα κεριά αλλά και στα reed diffuser.


Τι είδους διακοσμητικά μπορώ να προσθέσω μέσα στο κερί μου;

Δεν προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε διακοσμητικά μέσα στο κερί διότι το κερί σας γίνεται ακατάλληλο προς χρήση, επικίνδυνο και εστία ανάφλεξης.


Μπορώ να λιώσω το κερί μου στο φούρνο μικροκυμάτων;

Μόνο τα φυτικά κεριά μπορούν να λιώσουν στο φούρνο μικροκυμάτων. Παρόλα αυτά το λιώσιμο του κεριού σε φούρνο μικροκυμάτων είναι μία μέθοδος που δεν προτείνουμε διότι δημιουργούνται hot spots στο κερί, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ελέγξουμε την θερμοκρασία του, κάτι που οδηγεί στην ανομοιομορφία της θερμοκρασίας του κεριού και τη μεταβολή της σύστασης του. Η προτεινόμενη μέθοδος λιωσίματος κεριού είναι με τη χρήση μπαιν μαρί.


Τί είναι το σημείο τήξης;

Σημείο τήξης ή θερμοκρασία τήξης, ονομάζεται η θερμοκρασία στην οποία αλλάζει φάση μια καθαρή ουσία (χημικό στοιχείο ή χημική ένωση), μεταβαίνοντας από την στερεά κατάσταση στην υγρή κατάσταση. Ουσιαστικά πρόκειται για τη θερμοκρασία εκείνη στην οποία συνυπάρχουν σε ισορροπία τόσο η στερεά όσο και η υγρή κατάσταση μιας ουσίας (καθαρής).

Κάθε κερί, λόγω της διαφορετικής του σύστασης, έχει και διαφορετικό σημείο τήξης. Για να βρείτε το σημείο τήξης που έχει το κερί που σας ενδιαφέρει.


Τί είναι χύτευση και ποιο το σημείο χύτευσης;

Χύτευση είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα υλικό σε κατάσταση τήγματος διοχετεύεται (αποχέεται) μέσω αγωγών σε κατάλληλα προετοιμασμένη κοιλότητα (τύπος ή καλούπι), όπου στερεοποιείται.

Σημείο χύτευσης ονομάζεται η θερμοκρασία κατά την οποία ένα υλικό σε κατάσταση τήγματος δύναται να τοποθετηθεί στο καλούπι.

Κάθε κερί, λόγω της διαφορετικής του σύστασης, έχει και διαφορετικό σημείο χύτευσης. Για να βρείτε το σημείο χύτευσης που έχει το κερί που σας ενδιαφέρει.


Γιατί είναι τόσο δημοφιλή τα κεριά;

Τα κεριά είναι πιθανώς από τα πιο απολαυστικά και οικονομικά προσιτά είδη πολυτελείας που είναι διαθέσιμα στον καθένα. Προσδίδουν χρώμα και άρωμα στο σπίτι. καθώς δημιουργούν ξεχωριστή ζεστασιά και ατμόσφαιρα φέρνοντας μια ξεχωριστή αίσθηση ηρεμίας και ευημερίας.


Πώς φτιάχνονται τα κεριά;

Παρόλο που η μοντέρνα τεχνολογία εισήγαγε μεγαλύτερες ευκολίες και έλεγχο ποιότητας στην κηροπλαστική, τα περισσότερα κεριά φτιάχνονται με την διαχρονική διαδικασία της τοποθέτησης βαμβακερού φιτιλιού στο κερί το οποίο μετά καλουπώνεται, βυθίζεται, εξωθείται, πιέζεται, διαμορφώνεται σε σχήμα κυκλικό, σχεδιάζεται ή συμπληρώνεται κατά το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος.


Τα κεριά αποθηκεύονται ?

Ενώ ένα κερί μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται το άρωμα ή βαφή τελικά θα υποβαθμιστεί. Εάν αποφασίσετε να αποθηκεύσετε κεριά, τυλίξτε τα σε σελοφάν ή μεμβράνη και αποθηκεύστε τα σε δροσερό και ξηρό μέρος. Αυτό δεν θα το επηρεάσει από  την υγρασία, το φως και τον αέρα.


Τι είδος χημικής αντίδρασης συμβαίνει όταν καίγεται ένα κερί;

Όταν ανάβετε ένα κερί, η ζέστη της φλόγας λειώνει το κερί κοντά στο φιτίλι. Έτσι το λειωμένο ή υγρό κερί λειτουργεί ως καύσιμη ύλη  για το φιτίλι και στη συνέχεια εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα .


Τι είδους κερί χρησιμοποιείται συνήθως στα κεριά;

Το πιο συνηθισμένο κερί είναι η παραφίνη. Κερί από μέλισσες, από σόγια, φοίνικα, ζελέ και συνθετικό κερί επίσης χρησιμοποιούνται. Διαφορετικά μίγματα αυτών των κεριών είναι επίσης δημοφιλή.


Πόση ώρα πρέπει να κάψω ένα κερί;

Ο μέγιστος χρόνος καψίματος του κεριού ποικίλει από κερί σε κερί ˙ ακολουθείστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Πάντα να σβήνετε το κερί αν η φλόγα πλησιάσει πάρα πολύ την βάση ή το δοχείο. Για να υπάρχει ένα ασφαλές περιθώριο, διακόψτε το κάψιμο του κεριού όταν απομένουν 2 ίντσες (5.08 εκ) ή ½ ίντσα αν πρόκειται για κερί μέσα σε δοχείο ή σε βάζο.


Τι προκαλεί το κάπνισμα του κεριού και τι μπορώ να κάνω για να το διορθώσω;

Ένα καλοφτιαγμένο κερί ουσιαστικά δεν καπνίζει όταν καίγεται κανονικά. Εντούτοις, αν το φιτίλι είναι πάρα πολύ μακρύ ή ένα ρεύμα αέρος ταράξει το σχήμα της σταλαγματιάς, μικρές ποσότητες καμένων μορίων άνθρακα (αιθάλης) θα φύγουν από τη φλόγα σαν ορατή φούντα καπνού. Όλα τα κεριά καπνίζουν αν η φλόγα ταραχτεί.

Για να το αποφύγετε να ψαλιδίζετε πάντα το φιτίλι κατά ¼ της ίντσας πριν από κάθε χρήση και βεβαιωθείτε ότι τοποθετείτε τα κεριά μακριά από ρεύματα, ανοίγματα ή ρεύματα αέρος. Αν ένα κερί τρεμοπαίζει συνεχώς ή καπνίζει, δεν καίγεται κανονικά και θα πρέπει να σβηστεί. Αφήστε το κερί να κρυώσει, ψαλιδίστε το φιτίλι, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ρεύματα στην περιοχή και μετά ξανανάψτε το.


Είναι βλαβερά τα κεριά για την υγεία μας ?

Τα κεριά που κατασκευάζονται με υψηλής ποιότητας υλικά και φέρουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την ασφαλή και σωστή χρήση , δεν θέτουν σε κανένα κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων .


Αγαπώ τα αρωματικά κεριά. Γιατί δεν προσθέτουν περισσότερο άρωμα οι κατασκευαστές κεριού;

Υπάρχει μια ανώτατη ποσότητα αρώματος που μπορεί να προστεθεί στο κερί για να μπορεί να καεί κανονικά και καθαρά. Υπάρχουν αναφορές για κεριά φτιαγμένα στο σπίτι ή προϊόντα χειροτεχνίας που περιέχουν πάρα πολύ άρωμα ή άρωμα μη εγκεκριμένο για χρήση σε κεριά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την μη κανονική ή ασφαλή καύση των κεριών.


Τι θα έπρεπε να ξέρω για την ασφαλή χρήση των κεριών;

Η ασφάλεια των κεριών καθορίζεται από την σωστή χρήση που κάνουν οι άνθρωποι κατά την χρήση τους . Τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας που αναγράφονται στις ετικέτες των κεριών , ακολουθώντας τις αναγραφόμενες  οδηγίες και τα κατάλληλα εικονίδια σε κάθε κερί ,  προφυλασσόμαστε από τυχόν επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν.


Όταν καίνε κεριά οι καταναλωτές θα πρέπει να ακολουθούν αυτούς τους βασικούς κανόνες ασφάλειας:

Διατηρείτε τα αναμμένα κεριά υπό επιτήρηση. Ποτέ μην αφήνετε αναμμένο κερί χωρίς επιτήρηση. Ποτέ μην καίτε ένα κερί πάνω ή κοντά οτιδήποτε μπορεί να πιάσει φωτιά.Διατηρείτε τα κεριά μακριά από παιδιά και κατοικίδια. Ψαλιδίστε το φιτίλι στο ¼ της ίντσας πριν από κάθε χρήση.Διατηρείστε τα κεριά μακριά από ρεύματα και ανοίγματα.Χρησιμοποιείτε πάντα κατάλληλη βάση κεριού που είναι τοποθετημένη σε σταθερή επιφάνεια που αντέχει στη φωτιά.Διαβάστε και ακολουθείστε τις οδηγίες του κατασκευαστή προσεκτικά.


Αρωματικά κεριά στο σπίτι σας

Τα αρωματικά κεριά κερδίζουν όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Το τρεμόπαιγμα της φλόγας δημιουργεί μια υπέροχη ατμόσφαιρα που απλά δεν μπορεί να δημιουργηθεί με κανέναν άλλο τρόπο. Το άναμμα μερικών καλά τοποθετημένων αρωματικών κεριών στο δωμάτιο σας δημιουργεί μια ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα.


Αρωματικά κεριά και ευεξία

Η χρήση αρωματικών κεριών μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία σας.Τα αρώματα που αναδεικνύονται με το άναμμα κεριών προσφέρουν την τέλεια ατμόσφαιρα φέρνοντας στιγμές ηρεμίας και ευημερίας.


Γιατί αξίζει να χρησιμοποιείται αρωματικά κεριά;

Το άναμμα αρωματικών κεριών στο σπίτι είναι ενας εξαιρετικά απλός τρόπος για να διανείμετε μια ευχάριστη μυρωδιά στο σπίτι ή το διαμέρισμα μας.Η μυρωδιά του σπιτιού σας είναι προσωπική και προσφέρει άνεση και αυτοπεποίθηση.